ONDER DE Y-HELLING

Op de Y-helling werden vroeger de grootste schepen ter wereld gebouwd en te water gelaten. De innovatieve geest van toen komt opnieuw tot leven. Onder de Y-helling.

De NDSM gold als de belangrijkste scheeps­bouw­werf van Nederland. Het was een broed­plaats voor creativi­teit en inno­vatie. Op de NDSM bevonden zich twee grote, betonnen helling­banen: de Y-helling en de X-helling. Vanaf daar werden gigantische oceaan­stomers gebouwd en feestelijk te water gelaten, klaar om de wereld te bevaren. De NDSM had wereld­wijd aanzien en status: innovaties die tot op de dag van vandaag worden toegepast, hebben daar het daglicht gezien.

Weinig mensen weten nu dat nog. Jarenlang kenden Amsterdammers, Nederlanders, het NDSM terrein alleen nog maar als braak­liggend industrie­terrein. Een plek met veel lege loodsen zonder functie, af en toe gevuld met bezoekers van festivals. Dat trok kunste­naars en kleine, experi­mentele bedrijven aan. Overal doken bijzondere projecten en knappe kunst­werken op. Creativiteit van de bovenste plank, maar geen vetpot, om eerlijk te zijn.

En nu is er verandering gaande. De stad wordt volwassen, en daarmee ook de NDSM. Ondernemers, innovatie­projecten en start-ups zien potentie in dat stuk grond daar net over het IJ. De NDSM is vol in ontwikkeling. De industriële werkers van toen hebben plaats gemaakt voor de entre­preneurs, ondernemers, digitale nomaden en disruptors van nu. Dat vraagt om een nieuwe invulling van de Y-helling. Een solide basis voor die creatieve professionals. De broed­plaats voor creativiteit en innovatie van vroeger in een nieuwe jas. Die plek is er: Onder de Helling.

MEER INFOR­MATIE?

RESERVEER NU